Yemek Borusu Hastalıkları

Yemek borusu (Özofagus), mide ile ağız arasında bulunan ve yiyeceklerin geçişine yardımcı olan bir organdır. Yemek borusu üzerinde çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir ve bazı sık karşılaşılan özofagus hastalıkları kısa ilgiler eşliğinde aşağıda örneklenmiştir.

  • Reflü Hastalığı (GERD - Gastroözofageal Reflü Hastalığı): Mide asidinin yemek borusuna geri kaçması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu, yemek borusunun iç yüzeyine zarar verebilir ve bazen özofagusun alt kısmında hasar meydana getirebilir. Geri kaçan asit içeriğin ağız boğaz boşluğuna tahrişi ile ağız kokusu, diş bozuklukları, ses değişiklikleri; hava yoluna etkisi ile tekrarlayan öksürük, enfeksiyon, krup ve bronşite sebep olabilir.

  • Özofajit: Yemek borusunun iltihaplanmasıdır. Reflü, bazı ilaçlar, enfeksiyonlar gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir.

  • Achalasia: Yemek borusunun alt kısmındaki kasların gevşemesi sonucu yemek borusu ile mide arasındaki geçişin zorlaştığı bir durumdur. Yutma güçlüğü ile ortaya çıkar; yutma güçlüğü katı gıdalara olduğu gibi zamanla sıvı gıdaların geçişi de zorlaşabilir.

  • Barrett Özofagusu: Uzun süreli reflü sonucu yemek borusunun alt kısmındaki hücrelerde değişiklikler meydana gelir ve bu durum Barrett özofagusu olarak adlandırılır. Barrett özofagusu, özofagus kanseri riskini artırabilir.

  • Yemek Borusu Darlığı (Ezofagus Darlığı): Yemek borusu içindeki hasar veya iltihaplanma nedeniyle yemek borusu daralabilir, bu da yiyeceklerin geçişini zorlaştırabilir. Çocuklarda çoğunlukla reflüye ikincil gelişmekle birlikte, kostik madde içilmesi ve Eosinofilik özofajit denilen hastalığa bağlı gelişir ve yutma güçlüğü veya gıda takılması ile klinik bulgu verir.

  • Eozinofilik Özofajit: Yemek borusunun iltihaplanması ve özofagusun iç yüzeyinde eozinofil adı verilen hücrelerin birikmesiyle karakterizedir. Alerjik hastalığı olan çocuklarda görülebildiği gibi gıda alerjilerine de eşlik edebilir. Reflü hastalığı yakınmaları ile bulgu verebildiği gibi yutma güçlüğü ve gıda takılması yakınmaları ile de karşılaşılabilinir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kalin-bagirsak-hastaliklari
Kalın Bağırsak Hastalıkları

Kalın bağırsak (kolon), sindirim sürecinin son aşamasında yer alır ve su ile elektrol…

Devamını Oku
ince-bagirsak-hastaliklari
İnce Bağırsak Hastalıkları

İnce bağırsaklar, sindirim sisteminin bir parçası olup besin emilimi ve sindirimi ile…

Devamını Oku
mide-hastaliklari
Mide Hastalıkları

Mide, sindirim sürecinin önemli bir parçası olan bir organdır. Mide hastalıkları çeşi…

Devamını Oku