Safra Kesesi ve Safra Yolları Hastalıkları

  • Safra Kesesi Taşları (Kolelitiazis): Safra kesesi içinde oluşan taşlar, çocuklarda da görülebilir. Antibiyotik kullanımı, dehidratasyon, kan yağları ve kalsiyum metabolizma bozuklukları, kırmızı kan hücrelerinin yıkımı (hemoliz) ve doğumsal safra kanalı birleşim kusurlarında görülebilmektedir. Bu taşlar safra kesesinin iltihaplanmasına (kolesistit) ve karın ağrılı krizlere neden olabilir. Kese içerisindeki küçük taşlar safra kanalına düştüğü taktirde tıkanma sarılıklarına neden olabilmektedir.
  • Biliyer Atrezi: Bu durum, doğuştan gelen safra yollarındaki iltihap ve oluşturduğu tıkanıklığı ifade eder. Yenidoğan ve erken bebeklik döneminde uzamış sarılık, kilo kaybı, karın şişliği ve beyaz, safrasız dışkılama gibi belirtilere yol açabilir. Erken tanı ve cerrahi operasyon ile safra akışının sağlanması önemlidir.
  • Sklerozan Kolanjit: Karaciğer içi ve/veya dışı safra kanallarının tıkayıcı iltihabidir. Sebebi bilinmeyen (primer) olabildiği gibi, safra yollarının tıkanıklığı veya bağışıklık sisteminin anormal reaksiyonu (otoimmun) sonucu da ortaya çıkabilir.
  • Safra Kesesi Diskinezi: Safra kesesinin normal şekilde kasılma yeteneğinin kaybedildiği bir durumdur. Bu durum, safra kesesinde ağrı ve bulantıya neden olabilir. Safra kesesinin iyi kasılıp boşalamaması nedeniyle kesede çamur ve taşa sebep olabilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

pankreas-hastaliklari
Pankreas Hastalıkları

Pankreas, sindirim enzimlerinin ve insülin gibi önemli hormonların üretildiği bir org…

Devamını Oku
karaciger-hastaliklari
Karaciğer Hastalıkları

Karaciğer organizma için hayati organlardan bir tanesidir. Protein, pıhtılaşma faktör…

Devamını Oku