Pankreas, sindirim enzimlerinin ve insülin gibi önemli hormonların üretildiği bir organdır.
- Pankreatit: Pankreatit, pankreasın iltihaplanmasıdır. Çocuklarda pankreatit enfeksiyonlar, safra taşları, genetik faktörler, yaralanma veya bazı ilaçlar gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Belirtiler arasında karın ağrısı, bulantı, ve kusma bulunabilir. Bazı genetik mutasyonlar, çocuklarda pankreatitin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu durum genellikle aile öyküsü ile ilişkilidir. Herediter pankreatitler ataklar halinde tekrarlama eğilimindedir. Nadir olmakla birlikte, bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyonu (otoimmun) ile de pankreatit gelişebilir. Çocuklarda pankreas hastalıklarının belirtileri, tanı ve tedavisi, spesifik duruma bağlı olarak değişebilir. Pankreatit gibi durumlar genellikle hastanede tedavi edilir ve belirtileri hafifletmek için diyet ve ilaçlar kullanılır. Ciddi durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.
- Konjenital Pankreas Anomalileri: Çocuklarda doğuştan gelen pankreas anomalileri nadir görülür. Pankreatik malformasyonlar veya divisum anomalileri bazı doğumsal malformasyonlardandır. Anomalinin biçimine göre sessiz seyredebildiği gibi, tekrarlayan pankreatit ile de belirti verebilir.
- Kistik Fibrozis: Kistik fibrozis, doğumsal eksokrin pankreas hastalığıdır. Pankreasın salgılarının normal şekilde taşınamadığı genetik bir hastalıktır. Bu durum, gastrointestinal sistemde sindirim bozukluğu (malabsorpsiyon), dolayısı ile kronik ishal, karın şişliği, büyüme geriliğine sebep olabilir. Genetik bozukluk hava yolundaki salgı kanallarında da mevcuttur ve bu çocuklarda tekrarlayan akciğer enfeksiyonları ve sorunları oluşabilir. Ülkemizde topuk kanı ile yeni doğan taraması uygulanmaktadır.