Mide Hastalıkları

Mide, sindirim sürecinin önemli bir parçası olan bir organdır. Mide hastalıkları çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir ve geniş bir yelpazede belirtilere neden olabilir.

  • Gastrit: Mide iç yüzeyindeki (mukoza) iltihaplanmayı ifade eder. Yeme alışkanlıkları, bakteriyel enfeksiyonlar, ilaçlar, stres gibi faktörler gastriti tetikleyebilir. Ülkemiz mide asidinde yaşayıp yerleşebilen Helikobakter pylori bakterisinin yaygın görüldüğü bir coğrafyada bulunmaktadır. Çocukluk çağı gastritlerinin en önemli nedeni bu bakteridir ve aile içi bulaş ile çocuklara geçer. Çocuklarda tekrarlayan karın ağrısı ve hazımsızlık yakınmalarının en önemli nedenlerinden biridir.

  • Ülser: Mide veya onikiparmak bağırsağının iç yüzeyindeki mukozanın hasar görmesi ve kaybı sonucu oluşan yaralardır. Helikobakter pylori bakterisi, ağrı kesici ilaçların aşırı kullanımı, stres ve genetik faktörler ülserin ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca çocuklarda doğumsal nadir nedenler de ülser oluşumuna sebep olabilir. Zollinger-Ellison sendromu, buna bir örnek oluşturmaktadır. Bu sendromda aşırı mide asit salınımı mideyi koruyucu faktörlerin önüne geçerek ülser oluşumuna sebep olur.

  • Gastroparezi: Midenin kas hareketlerinin yavaşlaması veya durması durumudur. Bu durum, sindirim sürecini etkileyebilir, mide boşalımı gecikir hatta durabilir. Sonuçta mide içeriğinin bağırsağa atılamaması ile bulantı, kusma, mide ağrısı gibi belirtilere neden olabilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

ince-bagirsak-hastaliklari
İnce Bağırsak Hastalıkları

İnce bağırsaklar, sindirim sisteminin bir parçası olup besin emilimi ve sindirimi ile…

Devamını Oku
yemek-borusu-hastaliklari
Yemek Borusu Hastalıkları

Yemek borusu (Özofagus), mide ile ağız arasında bulunan ve yiyeceklerin geçişine yard…

Devamını Oku
kalin-bagirsak-hastaliklari
Kalın Bağırsak Hastalıkları

Kalın bağırsak (kolon), sindirim sürecinin son aşamasında yer alır ve su ile elektrol…

Devamını Oku